RESEPI AYAM MASAK CILI KERING GAJUS ALA THAI
Ayam goreng gajus ni an mula cuba makan masa makan di restoran siam di Pulau Pinang.
Rasa yang sangat an dan suami suka la.
Bila makan di restoran rasa tak puas makan. Sebab sikit ja dalam 1 hidangan.
Jadi an pun belajar melalui en. Google resepi ayam masak gajus ni.
Hasilnya, hampir sama dengan rasa dengan restoran siam masak.
Jadi, sejak dah tau masak sendiri. Kerap juga la an masak ayam masak gajus.
Suami sangat suka makan. Dia yang selalu request menu ni bila hari cuti.
Ini antara kandungan resepinya.
Bahan-Bahan:
400gm ayam | potong sederhana kecil
3 ulas bawang putih | hiris
2 biji bawang merah | hiris
2cm halia | hiris
1 biji bawang besar | potong bulat
3 sudu makan minyak masak
1 cawan gajus -| goreng tanpa minyak
2 sudu makan cili kisar
1 sudu teh minyak bijan
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
➡Goreng ayam separuh masak menggunakan kuali non stick. Angkat dan ketepikan.
➡Panaskan minyak bekas gorengan ayam tadi.
➡Tumis bawang putih, bawang merah dan halia sehingga naik bau dan kekuningan.
➡Masukkan cili kisar dan teruskan masak sehingga pecah minyak.
➡Masukkan ayam, kacau selama 1-2 minit.
➡Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, minyak bijan, kicap manis, kicap cair dan gajus.
➡Memasak sehingga pekat
➡Masukkan bawang besar dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Sedia dihidangkan bersama nasi putih.
Alahai, dok taip resepi ni pun dah rasa terliur pula nak makan lagi.
Cuti ni boleh masak lagi.
Selamat Mencuba!
Post a Comment